söndag 2 oktober 2016

Rosh Hashana, det judiska nyåret

Ikväll börjar det judiska nyåret 5777. Ur ett nyhetsbrev från Svensk Israel-Information:

Rosh Hashana, det judiska nyåret 
 
Enligt judisk tradition skapades jorden på denna dag och det är vid Rosh Hashana Gud bedömer vad människorna har gjort under det gångna året, och beslutar vad som skall hända dem under det kommande. Under de tio dagar som sedan följer, mellan Rosh Hashana och Jom Kippur, finns tid för eftertanke och botgöring innan domen slutligen fastslås. Det är en tid för försoning.
Under Rosh Hashana blåser man i ett vädurhorn, en shofar (såvida dagen inte infaller på en sabbat). Detta skall, enligt traditionen, väcka människorna till eftertanke.
Till sederna kring Rosh Hashana hör även en festmåltid, då man bland annat brukar äta runda bröd med honung (eventuellt socker eller salt, beroende på lokal tradition), äpple med honung, söta bakelser, godis och alla möjliga söta frukter, till exempel granatäpplen. Dessa rätter skall symbolisera önskan om ett sött och gott nytt år.
I många avseenden börjar Israel året med Rosh Hashana. Regeringskorrespondens, tidningar och de flesta mediesändningar visar först det ”judiska datumet”. Man hälsar och skickar nyårshälsningar och lyckönskningar inför det nya året innan Rosh Hashana.
I år infaller högtiden mellan solnedgången den 2 oktober och mörkrets inbrott den 4 oktober. Enligt judisk tideräkning är det år 5777 som inleds.
Shana Tova! Gott Nytt År!

Källa: Text hämtad från svenska wikipedia och tidigare års Snabbnytt

Nyhetsbrevet Snabbnytt och informationsmaterial om Mellanöstern, fredsprocessen och konflikten kan beställas via Svensk Israelinformations hemsida: http://www.si-info.org/

Inga kommentarer: