fredag 25 januari 2013

Unik utställning med berättelser av Förintelsens överlevande

PRESSMEDDELANDE  


 

ECI kommer ut med en unik utställning för att nå en ny generation genom personliga berättelser av Förintelsens överlevande

Bryssel 10 Januari 2013  "Det systematiska mordet på millioner europeiska judar får inte reduceras till torr statistik eller historisk anomalitet."

Detta sade konstnären Perry Trotter från Nya Zeeland som har gjort en unik utställning för att förmedla Förintelsens allvar. Den heter Shoas skuggor (Förintelsens skuggor). Genom fotografier och originalmusik presenteras där valda episoder från de överlevandes upplevelser kort och kraftfullt. Stark och levande och samtidigt historiskt korrekt konst har använts för att nå en ny generation för vilken Förintelsen saknar aktualitet och betydelse.

ECI har samarbetat med Perry Trotter för att hjälpa att sprida "Shoas skuggor" till Europa och vidare ut genom online video presentation på nätet.  Särskilt vill man försöka nå unga människor.

År 2007 talade EU-komissionär Jan Figel från Slovakien i Bryssel vid en Internationell minnesdag för Förintelsen där ECI stod som värd. I sitt tal noterade han att "den största utmaningen är att bevara minnet av Förintelsen levande hos nya generationer som vet lite eller ingenting om Förintelsens grymheter".

"Förintelsen är inte bara en tragedi i det förgångna utan något vi måste påminnas om på nytt hela tiden för att det förgångnas misstag inte skall upprepas" sade han vidare.

Redan 1997 visade en svensk undersökning att många unga inte var övertygade om att Förintelsen överhuvudtaget ägt rum.


Presentationen av Shoas skuggor är en del av en ny kampanj av ECI att nå nästa generation med Förintelsens enträgna budskap. "Om vi inte i tid säger nej till anti-semitism, är det en dag för sent."


I motsats till tidigare år kommer kampanjen "Lär av historien" 2013 inte att avslutas utan föras ut till församlingar och trosgrupper runtom i världen på Förintelsens minnesdag den 27 januari . Utställningen kommer sedan att finnas på nätet hela året, för att vara tillgänglig för ungdomsgrupper och andra. Dess material kan också utnyttjas enligt egen önskan och behov.

Utställningen kommer regelbundet att uppdateras med nytt videomaterial för att innehålla så många personliga vittnesbörd som möjligt om det mänskliga lidandet under Förintelsen.  Utställningens kortfilmer kan visas på minnesstunder för Förintelsen den 27 januari i kyrkor och på andra samlingar och är tillgänglig hela året.


Online utställningen kan ses på nätadressen www.learnfromhistory.eu


European Coalition for Israel
P.O. Box 189
FI-00181 Helsinki, Finland
donateTel.: + 358 9 6948056
info@ec4i.org
www.ec4i.org

Inga kommentarer: