torsdag 16 juni 2011

"Felfinnaranda"

Jag har länge funderat över den "felfinnaranda" som mer och mer blir synlig, inte minst i den kristna bloggosfären. Jag läste någonstans att idag finns fariséerna på nätet och jag är benägen att hålla med. Jag skulle kunna nämna många bloggar där denna anda frodas, men det gör jag inte för jag vill inte hamna i samma dike. Jag måste dock samtidigt erkänna att när vissa av dessa bloggar för några år sedan började ta upp de felaktigheter inom kristenheten som jag också sett, så tyckte jag det var bra. (Förlåt mig Herre för det!)

Men ju mer jag läste så började ett stigande obehag resa sig inom mig, och jag började fråga mig, vad var det som var fel?? Var det inte bra att allt det här kom fram i ljuset?
Jag började ibland skönja en fariséisk, religiös och lagisk anda bakom en fasad av att vilja göra Kristi kropp en tjänst genom att avslöja felaktigheter. Och till slut insåg jag att det var det här med att hänga ut andra kristna på nätet i samband med att olika företeelser avslöjades som jag inte tycker är OK och jag kan inte se hur det skulle kunna vara kärleksfullt. Så jag började tappa intresset för att följa de här bloggarna.

Jag drar inte alla bloggar över en kam, det finns de som skriver utifrån uppriktig kärlek till sina syskon och rena motiv, men alltför ofta kan jag känna denna olust. Speciellt när bibelord används för att trycka till någon annan. Guds Ord är heligt för mig och alltigenom sant, men jag tror inte det var tänkt att användas i det syftet.
Jag menar inte heller att vi inte skall följa de riktlinjer som Bibeln ger att gå tillrätta med dem som felat, men det ska ske på det sätt som Bibeln föreskriver och det är för mig en annan sak än det som sker på nätet idag.

Fletch Whipp skriver idag att det nästan utvecklats en ministry av felfinnande bland kristna, men att de personer som ägnar sig åt det inte förstår vilken skada de orsakar. Han menar också att den skada som denna kärlekslösa korrigering orsakar är större än de fel som felaktiga doktriner eller andra brister hos enskilda kristna orsakar.

Läs hela den mycket läsvärda artikeln här:
och fundera på hur det står till i svensk kristenhet. Bed sedan för en förändring som Herren leder dig.
Gud välsigne dig!
/Barnabas

7 kommentarer:

kyrksyster sa...

Det är sorgesamt att kristna inte kan hålla ihop i en tid när vi dels är få, dels anklagas för de mest hårresande saker...

barnabas sa...

Hej Kyrksyster!
Jag läste Jesu översteprästerliga förbön i Joh 17 idag. Det var rannsakande och jag delar din sorg över att vi som kristna (mig själv inräknad) inte är så ett att det i sig blir ett vittnesbörd om Faderns kärlek. Men vi kan i alla fall alltid börja med oss själva och låta oss "helgas i sanningen" och tillåta Guds verk i oss så att vi mer och mer kan förmedla Guds ljus (Jes 60:1-5)
Guds välsignelse!
Barnabas

Sam sa...

Jag hamnade i samma sits ganska nyligen, tyckte att det var till viss del bra att det fanns folk som avslöjade olika villoläror i min egen syn men sedan så ledde detta till ett mer trängt sätt för mig att tänka, det var inte i anda av kärlek utan snarare kritik.
kom att tänka på detta bibelordet:

"1Co 8:2-3 Om någon tror sig ha kunskap om något, så vet han ännu inte det han borde veta.
Men om någon älskar Gud är han känd av honom. "

trots att det handlar om mat i detta fall så tror jag vi kan implementera det i det mesta saker.

Jag tror definitivt att vi måste vara mycket vakna mot vad för läror som sprids men om vi ska säga något, vad säger vi det med? kärlek eller i "jag är bättre än dig" anda.
Att få reda på att man går fel gör ofta ganska ont, då behövs verkligen kärlek.

barnabas sa...

Hej Sam!
Kloka ord! Som gjorde mig nyfiken på vem du är.... så jag tittade in på din blogg och läste gårdagens inlägg om Guds kärlek.
http://sampoints.se/2011/06/i-ljuset-av-karlek/
Fylls av respekt för de gåvor som Herren lagt ner i dig av visdom, insikt och ödmjukhet. Kommer just att tänka på 1 Tim 4:12:
"Ingen får förakta dig för att du är ung, utan var ett föredöme för de troende i ord och gärning, i kärlek, trohet och renhet"
Pröva om detta är en hälsning från Herren till dig.
Jag blir verkligen otroligt uppmuntrad över att Herren just nu utrustar en ung generation på ett starkt sätt. Det finns många av oss som är lite äldre som inte gensvarat på de kallalser vi fått, men jag ser hur Gud reser upp en ny generation som jag tror kommer att föra Guds rike framåt på ett sätt som vi inte har varit i närheten av tidigare.
Guds välsignelse! Barnabas

Sam sa...

hej, tack för svaret, det är mycket uppmuntrande! Gud välsigne er!

barnabas sa...

Hej igen Sam!
Det var lite märkligt, råkade just på den här videon:

http://www.youtube.com/watch?v=G1X-Rj54LKg&feature=autoplay&list=PL19ED19C5B749F2E4&index=1&playnext=2

Det blev lite fortsättning på det jag skrev till dig i min kommentar innan. Ha en välsignad helg! / Barnabas

Sam sa...

Tack! satt och funderade ganska nyligen på varför jag aldrig kommer ut och evangeliserar. Jag är otroligt uppmuntrad av videoklippet och det är skönt att man inte behöver oroa sig för framtiden :)